Maďari s Islandom remízovali, sú blízko k postupu

18.06.2016 Celý región

Marseille 18. júna (TASR) - Futbalisti Maďarska remizovali vo svojom druhom zápase na ME vo Francúzsku s Islandom 1:1 a sú blízko k postupu do osemfinále. Hoci po prvom polčase prehrávali po premenenej penalte Gylfiho Sigurdssona, cenný bod napokon vydreli po vlastnom góle Birkira Savarssona z 87. minúty. V tabuľke F-skupiny majú Maďari štyri body, Island má dva za dve remízy.

Dianie v F-skupine sa uzavrie dvomi zápasmi v stredu. Hráči Islandu nastúpia na štadióne v St. Denis proti Rakúsku, Maďari v Lyone proti Portugalsku.

Obe mužstvá dosiahli v prvých zápasoch priaznivé výsledky, ale vzájomý duel sa začal opatrne. Prvá vážnejšia šanca prišla v 10. minúte a mal ju Island. Bödvarsson zakončil v pokutovom území, ale bránu maďarského veterána Királyho prehlavičkoval. Maďari mali územnú prevahu, ale obrana Islandu bola pozorná. To sa však nedalo v 30. minúte povedať o maďarskom obrancovi Kádárovi, ktorý sa jednoducho nechal odstaviť od lopty. Gudmundsson sa ocitol sám pred Királym, ktorý výborným zákrokom napravil chybu spoluhráča. V 38. minúte vznikla po rohovom kope Islandu skrumáž pred brankárom Királym, ktorý neudržal loptu a po páde Gunnarsona nariadil ruský rozhodca Karasev pokutový kop. Ten bezpečne premenil Gylfi Sigurdsson a Island prvýkrát v histórii ME viedol - 1:0.

Na hre Maďarska v úvode druhého polčasu bola viditeľná snaha o vyrovnanie, ale tá narážala na obetavo hrajúcich Islanďanov. V 50. minúte skúšal šťastie strelou spoza šestnástka Kleinheisler, ale jeho tvrdý pokus letel nad Halldórssonovu bránku. O vyrovnanie sa snažil aj maďarský kapitán Dzsudzsák, v 66. minúte strieľal z priameho kopu tvrdo, ale iba do pripraveného brankára Islandu. Podobná situácia sa opakovala aj v 76. minúte a na jej konci bol znovu pozorný Halldórsson. Maďarom sa dlho nedarilo prekvapiť dobre brániacich Islanďanov, ale v 87. minúte sa dočkali. Nikolič poslal loptu do predbránkového priestoru, kde si loptu nešťastne zrazil do vlastnej bránky obranca Savarsson. V nadstavenom čase mali Islanďania k dispozícii ešte priamy kop na okraji šestnástky, ale G. Sigurdsson maďarský múr neprestrelil.

F-skupina, 2. kolo:
Island - Maďarsko 1:1 (1:0)
Góly: 39. G. Sigurdsson (z 11 m) - 87. Savarsson (vl.), rozhodovali: Karasev – Golubev, Kalugin (všetci Rus.), ŽK: Gudmundsson, Finnbogason, Savarsson - Kádár, Kleinheisler, Nagy

Zostavy:
Island: Halldórsson - Savarsson, R. Sigurdsson, Árnason, A. Skúlason - Gudmundsson, G. Sigurdsson, A. Gunnarsson (65. Hallfredsson), B. Bjarnason - Sightórsson (84. Gudjohnsen) , Bödvarsson (69. Finnbogason)

Maďarsko: Király - Lang, Guzmics, Juhász (84. Szalai), Kádár - Kleinheisler, Gera, A. Nagy - Stieber (67. Nikolič), Priskin (67. Böde), Dzsudzsák

Tabuľka F-skupiny:
1. Maďarsko 2 1 1 0 3:1 4
2. Island 2 0 2 0 2:2 2
3. Portugalsko 1 0 1 0 1:1 1
4. Rakúsko 1 0 0 1 0:2 0
 

Vyberte región